Ik, Leoni Pirenne (1996) ben scenograaf, kostuumontwerper en autonoom kunstenaar. Ik heb een snelle, intuïtieve werkflow en een sterk analyserend vermogen. Samenwerken met andere kunstdisciplines geven mij veel energie. 

Mijn  decor- en kostuumontwerpen bestaan uit helder gekozen kleuren, vormen en materialen waarin een overkoepelend concept het uitgangspunt is. De ontwerpen maken vaak een transformatie door. Het begin is anders dan het einde. Ik zie dit als het belangrijkste kenmerk om de scenografie een eigen verhaal te laten vertellen. Deze transformatie heeft vaak een ontmantelend karakter. De verbeelding wordt afgebroken, onthuld of langzaam uitgeblazen.

Mijn autonome werk bestaat uit installaties, video’s, performances en fotoseries waarin de mens (ik zelf, een performer of het publiek) zich verhoudt tot een omgeving. In deze verhouding ga ik opzoek naar situaties waarin fictie en realiteit tegenover elkaar staan. Bijvoorbeeld Mickey Mouse als suppoost in een modern museum. Maar ook op een abstractere manier: een publiek dat zich moet verhouden tot sferische, bewegende vormen. Met deze samenvoegingen probeer ik de menselijke fantasie te vatten, te relativeren en het absurde ervan te tonen. Humor speelt hierin een belangrijke rol. 

In 2022 won ik het Harry Wich Stipendium.

Foto: Kok van der Meij